skip to Main Content
Betrouwbaarste methode in de markt Officieel gevalideerde methode Snelle levering en lange houdbaarheid

FAQ

Waar is mijn levering?

Zodra er een bestelling is geplaatst, ontvangt u een track and trace code en kunt u middels deze code uw zending traceren.

Wat is de levertijd van de testkit?

Zodra u de orderbevestiging ontvangen heeft, zal uw order binnen 1 werkdag verzonden worden. De levertijd bedraagt vervolgens 1 tot 2 werkdagen.

Hoe lang is de chroom-6 testkit houdbaar?

De houdbaarheid van de testkit bedraagt twee jaar.

Hoe betrouwbaar is de chroom-6 testkit?

De testkit geeft vanaf een detectiegrens van 10 mg/kg aan of er chroom-6 aanwezig is. Dit is te zien aan de roze (lage concentratie) tot diep paarse (hoge concentratie) kleur. Indien er een roze tot paarse verkleuring ontstaat kan er met zekerheid gesproken worden over de aanwezigheid van chroom-6. Indien deze niet aanwezig is, kan het zijn dat er stoffen in de verf zitten die chroom-6 onzichtbaar maken. Dit worden reductoren genoemd, deze zetten chroom-6 om in chroom-3. Om de aanwezigheid van reductoren aan te tonen moet er een controlemeting uitgevoerd indien er geen chroom-6 is gevonden. Dit is om uit sluiten dat het een betrouwbare meting is. Indien de controle meting roze is, is de meting betrouwbaar en kan er dus met zekerheid worden uitgesloten dat er chroom-6 aanwezig is. Op deze manier wordt er dus geborgd dat u met de betrouwbaarheid van een laboratorium de test uit kunt voeren.

Onder welke weers- en temperatuuromstandigheden kan ik de testkit gebruiken?

Zowel het opslaan als het in gebruik nemen van de testkit dient te gebeuren tussen de temperatuur van 0 en 35 graden. Daarnaast is het aan te bevelen om de testkit in een windvrije en droge omgeving te gebruiken.

Is de chroom-6 testkit betrouwbaarder dan andere sneltesten uit de markt?

De testmethode van Testsolutions is veel betrouwbaarder dan andere chroom-6 testen die momenteel op de markt zijn. Testsolutions ontwikkelde een test die niet onder doet voor een geaccrediteerd laboratorium onderzoek naar chroom-6 in verf.

Andere testmethodes kunnen vals-negatieve resultaten als uitslag geven. Dit is het gevolg van onder andere reducerende stoffen zoals zink en aluminium in het verfsample. SEEF heeft hier de unieke controle meting op bedacht. De controle meting valideert de sample meting of deze betrouwbaar is. Nooit meer vals-negatieve resultaten dus!

De test is gebaseerd op de NIOSH 7600-methode, de Amerikaanse standaard voor chroom-6 onderzoek van het National Institute for Occupational Safety and Health. Diverse geaccrediteerde laboratoria in Nederland hebben hun accreditatie verworven op een eigen variant van deze methode.

SEEF Chroom-6 Testkit Laboratorium analyse XRF-scanner + sneltest Wattenstaaf methode Cuvetten test
Betrouwbaarheid ++ ++ + - -
Detectiegrens (10mg/kg) ++ ++ + - -
Snelheid (< 35 minuten) ++ - ++ ++ ++
Eenvoudig in gebruik + + - ++ ++
Zelf uit te voeren + - - + +
Op locatie uit te voeren + - + + +
Prijs per test + - - ++ ++

Ik heb vragen over mijn aangekochte product

Neem contact op via het contactformulier, bel of mail ons.

Zijn er andere toepassingsmogelijkheden van de testkit buiten verflagen of coatings?

Ja, de testkit kan naast chroom-6 uit verflagen ook chroom-6 detecteren uit kleine deeltjes cement, staal, leer of fijnstof.

Wat is chroom-6?

Chroom-6 houdende verbindingen zijn verbindingen met zeswaardig chroom en bijvoorbeeld zuurstof of waterstof. Chroom-6 kan niet op zichzelf staand voorkomen onder normale omstandigheden, maar is altijd gebonden aan andere atomen zoals zuurstof.

Metalen kunnen verschillende vormen hebben waarin zij voorkomen. Zo kan ijzer namelijk als enkel ijzer voorkomen maar wanneer het reageert met zuurstof weer als roest. Op het moment dat zo’n metaal een reageert met een ander molecuul vindt er een elektronen overdracht plaats welke binnen de chemie een REDOX-reactie wordt genoemd. Na zo’n elektronen overdracht verandert de oxidatietoestand waarin het metaal zich bevindt. Hiermee wordt bedoeld dat bijvoorbeeld ijzer 2 elektronen heeft afgestaan aan zuurstof waardoor het een positieve lading krijgt (2+).

Hetzelfde geldt voor chroom. Deze kan in bepaalde verbindingen 6 elektronen hebben afgestaan om deze verbinding te vormen. Als dat het geval is heeft chroom nu een 6+ lading. Zo’n verbinding wordt in de volksmond chroom-6 genoemd. Chroom-6 betreft dus ten allen tijde een verbinding met andere atomen en is dus geen identieke stof op zichzelf. Voorbeelden van zouten chroom in deze oxidatietoestand zijn kalium(di)chromaat en chroomtrioxide. In het laboratorium wordt een chroom-6 verbinding gebruikt als oxidator. Het is een reactieve verbinding en om die eigenschap wordt het dan ook toegepast in coatings om zo de duurzaamheid van de coating te verlengen omdat er geen corrosie optreedt.

Waar kom ik chroom-6 tegen?

Chroom-6 is zeventig jaar lang op grote schaal gebruikt in verven en primers, vooral als spuitverf op metaaloppervlakten, schepen en vliegtuigen, defensiematerieel, infrastructurele objecten, fabrieken, containers en vele soorten metalen constructies, zoals stalen kozijnen. We vinden chroom-6-houdende coatings dan ook overal om ons heen. Zo zijn er naar schatting alleen al 1,2 miljoen lantaarnpalen in ons land die mogelijk met chroom-6-houdende verf zijn behandeld. Een QuickScan in opdracht van de provincie Noord-Holland van beweegbare bruggen en sluizen toonde aan dat in bijna de helft van de onderzochte onderdelen chroom-6 bevat.

Waarom onderzoek verrichten naar de aanwezigheid van chroom-6?

Omdat chroom-6-houdende verven, primers en coatings in het verleden gemeengoed waren, gaan overheden en semioverheden ervan uit dat de objecten die ze in eigendom hebben mogelijk chroom-6 bevatten. Overheden hebben al te maken gehad met rechtszaken en claims van personen die tijdens hun werk zijn blootgesteld aan chroom-6 (bijvoorbeeld Defensie en de gemeente Tilburg). Chroom-6 wordt dan ook vaak vergeleken met asbest. Snel een chroom-6 onderzoek kunnen uitvoeren, is dan ook cruciaal voor werkgevers en opdrachtgevers in verband met het nemen van verplichte beschermingsmaatregelen.

De door Testsolutions ontwikkelde testmethode heeft snel, betrouwbaar en betaalbaar testen binnen het bereik gebracht van overheden en andere opdrachtgevers. 

Voor wie is de chroom-6 teskit bedoeld?

De testkit is bestemd voor bedrijven, opdrachtgevers en/of personen die het risico lopen om blootgesteld te worden aan de gevaarlijke stof chroom-6. Om blootstelling te voorkomen, is het aan te bevelen om eerst onderzoek te verrichten naar de mogelijke aanwezigheid van chroom-6 in verflagen. Hoog energetische bewerkingen, zoals bijvoorbeeld schuren, slijpen of branden, kunnen voor eventuele blootstelling van chroom-6 zorgen. Denk hierbij aan sloop- of onderhoudswerkzaamheden. Alle belanghebbenden bij dit soort werkzaamheden, hebben baat bij een nauwkeurig verricht onderzoek waarbij de aanwezigheid van chroom-6 wordt bepaald.